Strona internetowa Roberta Makłowicza:
Wybrane książki Roberta Makłowicza:
Aby posłuchać wszystkich nagrań z udziałem pana Roberta Makłowicza, proszę kliknąć poniżej:
Śniadanie
Chleb
Jajko
Pie
Relish
Cookie
Kipper
Tart
Cafe Museum
Robert Makłowicz
Przerwa w sesji nagraniowej. Od lewej: Katarzyna Chmielecka (Koordynacja Projektów), Robert Makłowicz, Katarzyna Więckowska (Menadżer ds. Operacyjnych), Anna Napierzyńska-Jabłońska (Projekty Specjalne).
Już od najbliższej środy, 18. marca, Środa: słówko na dziś czytać będzie Robert Makłowicz – oczywiście wraz z niezastąpionym Kevinem Aistonem. Smakosz, znawca kuchni, enolog, a także posiadacz głębokiego, niskiego głosu, wręcz stworzonego, by mówić do radiowego mikrofonu, przyjął nasze zaproszenie.
Robert Makłowicz znany jest nam wszystkim przede wszystkim ze swojego znakomitego programu telewizyjnego. Jest również autorem wyjątkowych książek – np. „Cafe Museum”, o którym również wspominamy w jednym z felietonów. Za tę książkę Robert Makłowicz został uhonorowany Nagrodą Literacką „Srebrny Kałamarz” im. Hermenegildy Kociubińskiej.
– W efekcie kilkugodzinnej sesji nagraniowej powstało dziesięć felietonów audio – opowiada Jacek Środa, Kierownik Kancelarii. – Teksty napisane zostały specjalnie w taki sposób, by pan Robert Makłowicz mógł czuć się swobodnie w świetnie sobie znanej tematyce.
Wśród świeżo nagranych słówek posłuchać będzie można i o maku, i o Łowiczu. W okolicach Wielkanocy, co dziwić nie powinno, pojawią się jajka. Potem posłuchamy o śniadaniach (angielskim i kontynentalnym), o chlebie i o różnych ciastach, ciastkach i ciasteczkach. Dowiemy się, co wspólnego mają ze sobą ćwikła i dżem bekonowy, i o kim możemy powiedzieć, że jest „tasty”. A mniej więcej w połowie mają odkryjemy sekret następujący: sposób podawania śledzi wywarł duży wpływ na terminologię w modzie.
– W efekcie kilkugodzinnej sesji nagraniowej powstało dziesięć felietonów audio – opowiada Jacek Środa, Kierownik Kancelarii. – Teksty napisane zostały specjalnie w taki sposób, by pan Robert Makłowicz mógł czuć się swobodnie w świetnie sobie znanej tematyce.
Wśród świeżo nagranych słówek posłuchać będzie można i o maku, i o Łowiczu. W okolicach Wielkanocy, co dziwić nie powinno, pojawią się jajka. Potem posłuchamy o śniadaniach (angielskim i kontynentalnym), o chlebie i o różnych ciastach, ciastkach i ciasteczkach. Dowiemy się, co wspólnego mają ze sobą ćwikła i dżem bekonowy, i o kim możemy powiedzieć, że jest „tasty”. A mniej więcej w połowie mają odkryjemy sekret następujący: sposób podawania śledzi wywarł duży wpływ na terminologię w modzie.
Wszystkie słówka przeczytają dla Państwa Robert Makłowicz i Kevin Aiston.